Voor veel mensen kan spreken in het openbaar een uitdagende en soms beangstigende ervaring zijn. Of het nu gaat om een presentatie op het werk, een toespraak op de voetbalclub, of een presentatie voor werkgroep tijdens je opleiding, spreken in het openbaar kan leiden tot gevoelens van angst, nervositeit en stress.

Gelukkig zijn er een aantal effectieve tips en strategieën die je kunt gebruiken om je te helpen bij het overwinnen van deze gevoelens en om meer vertrouwen en succes te vinden bij het spreken in het openbaar. Je leest deze in een aantal blogs op onze website. Hieronder vind je verschillende oorzaken voor spreekangst. Herken je jezelf in een van deze redenen? Dan weet je ook waar de oplossing wellicht zit.

  1. Angst om beoordeeld te worden: Mensen kunnen bang zijn voor de beoordeling van hun publiek en zich zorgen maken over hun competentie, kennis en vaardigheden.
  2. Negatieve gedachten: Mensen kunnen zichzelf onder druk zetten door negatieve gedachten, zoals ‘ik ga falen’ of ‘mijn presentatie zal saai zijn’. Deze gedachten kunnen angst en stress veroorzaken.
  3. Slechte ervaringen uit het verleden: Slechte ervaringen met eerdere presentaties of spreken in het openbaar kunnen leiden tot spreekangst. Mensen kunnen bang zijn voor herhaling van deze negatieve ervaringen.
  4. Gebrek aan voorbereiding: Het gebrek aan voldoende voorbereiding kan bijdragen aan spreekangst. Mensen kunnen bang zijn dat ze onvoorbereid overkomen of dat ze zichzelf niet goed genoeg kunnen uitdrukken.
  5. Onzekerheid over de inhoud: Mensen kunnen zich onzeker voelen over de inhoud van hun presentatie of toespraak. Dit kan leiden tot angst voor het vergeten van belangrijke informatie of het niet weten van antwoorden op vragen.

In onze training De Moed om te Spreken hebben we aandacht voor al deze achtergronden. We oefenen in een veilige omgeving met het opdoen van positieve ervaringen. Op deze manier leert jouw brein en je lijf dat de spreekangst kan veranderen in gezonde ‘wedstrijd’ spanning en ga je het vertellen van je verhaal misschien zelfs leuk vinden. Hoe fijn zou dat zijn?!

Lees de reviews eens door of neem contact op als je meer wilt weten. De eerste stap is vaak het lastigste, daarna horen we van onze deelnemers terug dat ze blij zijn dat ze aan de slag zijn gegaan met hun spreekangst.