Spreekangst is een veelvoorkomend fenomeen waarbij mensen zich angstig of onzeker voelen wanneer ze in het openbaar moeten spreken. Hoewel spreekangst een veelgebruikte term is om deze angst te beschrijven, zijn er ook andere woorden die gebruikt worden om dit gevoel te beschrijven.

Een ander woord voor spreekangst is glossafobie. Glossafobie is een term die afkomstig is van de Griekse woorden “glossa”, wat tong betekent, en “fobos”, wat angst betekent. Glossafobie beschrijft dus de angst die mensen voelen bij het spreken in het openbaar. Net als spreekangst kan glossafobie variëren van lichte nervositeit tot een volledige verlamming van de spraak.

Een andere term die gebruikt wordt om spreekangst te beschrijven is oratorische angst. Oratorische angst is afgeleid van het Latijnse woord “orator”, wat spreker betekent. Oratorische angst beschrijft de angst die mensen voelen wanneer ze in het openbaar moeten spreken, zoals bijvoorbeeld bij presentaties, toespraken of debatten. Mensen met oratorische angst kunnen zich overweldigd voelen door de gedachte aan het spreken voor een groep mensen.

Naast deze twee woorden zijn er nog andere termen die gebruikt worden om spreekangst te beschrijven, zoals presentatieangst, podiumangst, en sprekersangst. Elk van deze termen beschrijft de angst die mensen voelen wanneer ze in het openbaar moeten spreken, en hoewel de woorden verschillend zijn, verwijzen ze allemaal naar hetzelfde gevoel.

Hoewel spreekangst, glossafobie, oratorische angst en andere termen die gebruikt worden om dit gevoel te beschrijven, allemaal verschillende woorden zijn, delen ze één ding gemeen: ze beschrijven de angst die mensen voelen wanneer ze in het openbaar moeten spreken.

Of je nu spreekangst, glossafobie of oratorische angst hebt, het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er manieren zijn om deze angst te overwinnen. Door te oefenen, je voor te bereiden en eventueel de training De Moed om te Spreken te volgen, kun je je angst overwinnen en succesvol zijn in het spreken in het openbaar.

Meer weten? Lees de reviews van onze deelnemers. Of bel om vrijblijvend je vragen met ons door te nemen.