Een spreekbeurt geven kan voor veel mensen een bron van angst en stress zijn. Het is dan ook niet ongewoon dat mensen een paniekaanval krijgen tijdens het spreken in het openbaar. Het is belangrijk om te begrijpen dat paniekaanvallen heel normaal zijn en dat er manieren zijn om ermee om te gaan. In dit artikel geven we verschillende tips voor het omgaan met paniekaanvallen tijdens een spreekbeurt of presentatie.

 1. Bereid je goed voor
  Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je je spreekbeurt goed voorbereidt. Dit betekent niet alleen dat je je presentatie goed moet kennen, maar ook dat je je publiek kent en weet wat hun interesses zijn. Hoe beter je voorbereid bent, hoe meer zelfvertrouwen je zult hebben en hoe minder angstig je zult zijn.
 2. Ademhalingsoefeningen
  Als je voelt dat je angstig wordt tijdens je spreekbeurt, kan het helpen om diep adem te halen. Probeer langzaam in te ademen door je neus, houd je adem een paar seconden vast, en adem dan langzaam uit door je mond. Doe dit een paar keer achter elkaar en je zult merken dat je je meer ontspannen voelt.
 3. Rustig praten
  Probeer tijdens je spreekbeurt rustig te praten. Dit kan helpen om je zenuwen onder controle te houden. Als je te snel praat, kan dat je ademhaling versnellen en een paniekaanval veroorzaken. Door langzaam en duidelijk te praten, heb je meer controle over je ademhaling en zul je minder snel last krijgen van paniekaanvallen.
 4. Focus op je boodschap
  Als je bang bent om te spreken in het openbaar, kan het helpen om je te focussen op je boodschap in plaats van op jezelf. Denk na over wat je wilt zeggen en waarom het belangrijk is. Als je je concentreert op je boodschap, zul je minder angstig zijn en je meer op je gemak voelen.
 5. Gebruik visuele hulpmiddelen
  Als je bang bent om te spreken in het openbaar, kan het helpen om visuele hulpmiddelen te gebruiken, zoals PowerPoint-presentaties of video’s. Door deze hulpmiddelen te gebruiken, kun je je boodschap op een duidelijke en visuele manier overbrengen en hoef je je minder zorgen te maken over het spreken voor een publiek.
 6. Zoek steun
  Het kan helpen om steun te zoeken bij vrienden, familie of een professional als je last hebt van paniekaanvallen tijdens het spreken in het openbaar. Zij kunnen je helpen om je angst te begrijpen en je te voorzien van de nodige steun en aanmoediging.
 7. Wees niet te streng voor jezelf
  Het is belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf als je een paniekaanval krijgt tijdens je spreekbeurt. Het kan gebeuren en het betekent niet dat je een slechte spreker bent. Neem de tijd om te ontspannen
 8. Visualiseer succes
  Stel je voor dat je je spreekbeurt succesvol afrondt en je publiek geïnspireerd achterlaat. Dit kan je helpen om positieve energie op te roepen en je meer vertrouwen te geven.
 9. Verminder stress
  Probeer stress te verminderen door regelmatig te sporten, gezond te eten, voldoende te slapen en ontspanningsoefeningen te doen. Een goede gezondheid kan je helpen om je kalmer te voelen en meer vertrouwen te hebben in jezelf.

Mensen met spreekangst denken vaak (dat horen wij tenminste terug in onze training) dat zij de enige zijn. Dat klopt niet, veel mensen hebben last van stress en zenuwen voordat ze een presentatie moeten geven.

Je ziet dat er iets aan te doen is en dat het je niet hoeft te belemmeren in je dagelijkse leven. Overweeg daarom eens om onze training De Moed om te Spreken te volgen.

Lees op onze website in de reviews wat de spreekangst training voor onze deelnemers heeft betekend. Wil je meer informatie over de training neem dan vrijblijvend contact op!