In iedere vacature zie je het wel voorbij komen, de competentie ‘communicatief vaardig’. En dat is logisch want deze vaardigheid zorgt er – naast goede inhoudelijke vakkennis – voor dat je over kunt brengen waar je mee bezig bent.

Je kunt een sterke gesprekspartner zijn voor opdrachtgevers, stakeholdersmanagement is een van je kwaliteiten, je netwerkt met gemak en je bent een inspirerende leider. Veranderingen binnen je team of organisatie weet jij als geen ander te verpakken met storytelling waardoor de toehoorders als vanzelf geïnspireerd worden. Goed kunnen communiceren is belangrijk, maar voor velen niet vanzelfsprekend.

We horen bij onze deelnemers vaak dat ze een kei zijn in hun vak op het gebied van inhoud, kennis en ervaring. Maar ook dat ze onvoldoende zichtbaar zijn, geen ruimte innemen als het nodig is of het uitspreken van eigen inzichten uit de weg gaan.

Misschien herken je het volgende. Je wordt gevraagd om een presentatie te geven over een project of voortgang van een opdracht. Omdat spreken niet je favoriete taak is (of je ervaart spreekangst), probeer je eerst te kijken of je er onderuit kunt komen. Lukt dat niet, dan doe je waar je goed in bent. Je duikt in de inhoud. Sheets, uitgeschreven tekst en maar zoveel mogelijk theorie bieden jou de zekerheid die je zoekt.

Stel dat je dat ‘los zou laten’ en meer zou vertrouwen op je kennis en ervaring. Dat je wéét wat je wilt overbrengen, dat jij de expert bent én dat het oké is als je iets niet weet (daar kom je later op terug) of als je iets vergeet. Zou dat meer lucht geven?

Een presentatie die wat losser wordt voorbereid komt veel ontspannener over op de toehoorders. Het gebruik maken van een PowerPoint kan ondersteunend zijn (voor jouzelf of voor de luisteraar), maar het draait om jouw verhaal.

Als jij teveel gefocust bent op je inhoud, verlies je de connectie met het publiek. Dat is voor de toehoorders vervelend, maar vooral voor jezelf ongemakkelijk. Want je presentatie ‘samen’ doen met het publiek haalt bij jou je spreekangst weg. Wij mensen willen immers graag bij de groep horen (zo werkt ons oude brein, het zgn reptielenbrein, nog steeds). Buiten de groep vallen voelt als ‘gevaarlijk’, dus stress. Houd je de connectie met je publiek aan dan kan dat helpen om een gevoel van veiligheid te ervaren.

Los van de perfecte inhoud en strakke voorbereiding dus. Maar ‘gewoon’ je verhaal vertellen. Ik weet zeker dat je dat kunt en dat het publiek het zal waarderen.

Wij gebruiken in onze training vaak de volgende metafoor.

Een vogel is nooit bang dat de tak breekt. Hij vertrouwt namelijk niet op de tak maar op zijn eigen vleugels!

Wil jij ook meer op je eigen vleugels kunnen vertrouwen? Neem dan deel aan onze spreekangst training De Moed om te Spreken. Oefenen in een veilige omgeving om voortaan de ‘tak’ los te kunnen laten en je vleugels uit te kunnen slaan.