Wat lees jij in magazines het liefste? De nieuwste trends, tips voor gezond leven of een kijkje in het leven van iemand anders? Dat laatste zou je onder de noemer ‘nieuwsgierigheid’ kunnen hangen en is een hele gezonde activiteit voor je brein. Voel je dus minder schuldig als je die pagina’s als eerste openslaat. Want nieuwsgierigheid is een prima eigenschap om jezelf te ontwikkelen!

Onze hersenen houden namelijk van uitdagingen. Nieuwe vaardigheden ontwikkelen of nieuwe dingen ontdekken houdt ons jong.  Ook maken je hersenen meer dopamine aan als je nieuwe dingen ontdekt. Je wordt eigenlijk gewoon alleen maar blij van een gezonde dosis nieuwsgierigheid. En ja, dat geldt ook voor spannende (nieuwe) dingen die je doet, zoals bijvoorbeeld een presentatie geven of een training volgen.

Het brein is in feite geen minuut hetzelfde. In de neuroweten­schap wordt dit omschreven als een plastisch brein. Dat wil zeggen dat het brein in staat is om zich aan te passen en te reorganiseren onder invloed van (nieuwe) kennis en ervarin­gen. En dat biedt perspectief! Het betekent namelijk dat het brein zich kan blijven ontwik­kelen als een lerend brein, op voorwaarde dat het wordt blootgesteld aan prikkels. En die prikkels worden eeh… geprikkeld door nieuwsgierigheid.

Wat kun je doen om die hersengymnastiek in te zetten voor een fit brein?

  1. Laat je hersenen kraken door ‘moeilijke’ breinoefeningen te doen (sudoku of puzzels).
  1. Ga vaak naar buiten, de natuur daagt je iedere dag op een andere manier uit.
  1. Doe iedere week iets nieuws.Neem eens een andere weg naar je werk of ga eens naar een andere supermarkt. Dit helpt je ook om meer ‘mindful’ met je bezigheden bezig te zijn (en dat is weer goed voor het verlagen van het stresslevel in je lijf).
  2. Maak het jezelf eens moeilijk en poets je tanden met je linker hand. Je brein staat even voor een raadsel en moet een nieuwe verbinding aanleggen.
  3. Lees, lees en lees. Maar dan in een echt boek met letters op papier. De neiging om dan even die app te openen, omdat je een melding in beeld krijgt, is dan veel minder aanwezig. De bibliotheek is jouw nieuwe club! Je kunt er immers heel veel boeken/onderwerpen vinden, die je normaal gesproken niet zo snel zou lezen. Weer een extra breinoefening.
  4.  Leer een nieuwe taal of ga eindelijk eens dat muziekinstrument bespelen. Muziek (ook dansen) en taal zijn prima fitnessoefeningen voor je brein.
  5. Probeer nieuwe mensen te ontmoeten, luister naar andere verhalen en verras jezelf met die nieuwe inzichten.
  6. Bedwing je nieuwsgierigheid naar al die meldingen op je phone. Dat is een vorm van nieuwsgierigheid die slechts een overprikkeling van je hoofd geeft en niet bijdraagt aan een fit hoofd!

Wees er alert op dat je vooral werkt aan een dosis gezonde nieuwsgierigheid. Veel plezier en ga de komende tijd eens lekker dromen over die fantastische presentatie die jij gaat geven.

Want fantaseren over mooie dingen is eigenlijk tip 9.

Nieuwsgierig geworden naar onze trainingen? Kijk dan eens of de training De Moed om te Spreken iets voor jou is. Het laat je groeien in je presentatievaardigheden, zodat jij binnenkort straalt op het podium!

Of meld je aan voor de Masterclass Professioneel Presenteren en leer jouw verhaal overtuigend te vertellen.