Spreekangst, ook wel podiumangst genoemd, is een veelvoorkomend probleem bij artiesten, ongeacht hun nationaliteit.

Artiesten die op het podium moeten spreken of zingen voor een groot publiek kunnen last hebben van angst en stress. Dit kan leiden tot symptomen zoals trillende handen, een droge mond, hartkloppingen en een verhoogde ademhaling.

Er zijn verschillende strategieën die artiesten kunnen gebruiken om met spreekangst om te gaan, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en cognitieve gedragstherapie. Sommige artiesten kiezen er ook voor om zich te laten ondersteunen door een coach of mentor die hen kan helpen om hun angst te overwinnen en hun zelfvertrouwen te vergroten.

Kortom, spreekangst kan een uitdaging zijn voor artiesten, maar er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan en succesvol op te treden voor een groot publiek.

Het is moeilijk om te zeggen welke beroemde mensen podiumangst hebben, omdat dit vaak een persoonlijke kwestie is en niet altijd publiekelijk wordt gedeeld. Sommige artiesten hebben er echter wel over gesproken. Hier zijn een paar voorbeelden:

 1. Ilse DeLange
  Ilse DeLange heeft in interviews aangegeven dat ze last heeft van podiumangst. Toch blijft ze optreden en heeft ze strategieën ontwikkeld om ermee om te gaan.
 2. Anouk
  Anouk staat erom bekend dat ze in het begin van haar carrière last had van podiumangst. Ze heeft echter manieren gevonden om ermee om te gaan en is nu een succesvolle artiest.
 3. Herman Finkers
  Herman Finkers heeft openlijk gesproken over zijn podiumangst en heeft zelfs in zijn shows grappen gemaakt over zijn angst.
  Adele – De beroemde Britse zangeres heeft toegegeven dat ze voor elk optreden zenuwachtig is en soms zelfs overgeeft van de angst.
 4. Hugh Grant
  De acteur heeft vaak gesproken over zijn angst voor optredens en heeft gezegd dat hij soms dronken moet worden om op het podium te kunnen staan.
 5. Barbra Streisand
  De legendarische zangeres en actrice heeft jarenlang last gehad van podiumangst en heeft gezegd dat ze zich soms ziek voelt voordat ze optreedt.
 6. Carly Simon
  De Amerikaanse singer-songwriter heeft ook last van podiumangst en heeft gezegd dat ze soms zo zenuwachtig is dat ze niet kan eten of slapen voordat ze optreedt.
 7. Daniel Day-Lewis
  De Oscar-winnende acteur heeft toegegeven dat hij erg zenuwachtig is voor elk optreden en dat hij soms moeite heeft om zijn tekst te onthouden

Het is belangrijk om te onthouden dat podiumangst een veelvoorkomend probleem is, zelfs onder beroemde artiesten. Het betekent niet dat ze niet kunnen optreden of geen succesvolle carrière kunnen hebben. Veel artiesten hebben manieren gevonden om met hun angst om te gaan en te blijven optreden. Mensen met spreekangst denken vaak (dat horen wij tenminste terug in onze training) dat zij de enige zijn. Dat dat niet klopt lees je hierboven! Je ziet ook dat er iets aan te doen is en dat het je niet hoeft te belemmeren in je dagelijkse leven.

Lees op onze website de reviews wat de training voor onze deelnemers heeft betekend. Wil je meer informatie over onze spreekangst training neem dan vrijblijvend contact op!