Iedereen wil graag vlot voor een groep kunnen staan en zijn of haar woordje inspirerend en vol zelfvertrouwen kunnen vertellen. Als dat niet vanzelf gaat of de spanningen zijn (te) groot, dan komt ook nog eens de emotie schaamte om de hoek kijken. Ik herken dat als geen ander.
Ze zien het echt niet!
Als onze deelnemers van De Moed om te Spreken voor de groep hun praatje hebben gedaan eindigen ze steevast met de terugblik “Oh, je zag mijn nek aangespannen zijn, mijn handen trillen of mijn stem sloeg over”. Het zijn bijna altijd negatieve woorden. De verbazing is dan ook groot als de andere deelnemers dit niet herkennen.

“Je ziet het echt niet”, is wat de groep teruggeeft. En vaak is dat ook echt zo, want meestal merkt je publiek je intense fysieke gevoel niet op.

Als je (nog) onwennig voor de groep staat zijn al die gevoelens overweldigend. Jij als spreker voelt ze namelijk voor de volle 100%, maar je publiek ziet en voelt ze niet. Het bezig zijn in je hoofd met al die spannende sensaties maakt dat de spanning niet kan afnemen. “Als ze het maar niet zien dat ik zenuwachtig ben, want dan ga ik af”. Dat ‘zien’ is een grote angst als je last hebt van spreekangst.

Schaamte speelt hierbij een rol, zeker bij professionals in een functie waarbij iedereen ervan uit gaat dat je met gemak kunt spreken. Die hoge lat maakt ontspannen voor de groep staan bijna onhaalbaar. Want “wat zullen ze wel niet van me denken”. Terwijl je toehoorders hier helemaal niet mee bezig zijn. Sterker nog, als je je kwetsbaarheid durft te tonen en er als jezelf durft te gaan staan, is er vaak alleen maar respect.

Ik ben in het verleden altijd eerlijk geweest als ik een groep te groot of “te moeilijk” vond. Door het vragen van hulp en door te oefenen in kleine stapjes heb ik mijn spreekangst kunnen aanpakken. Natuurlijk voelde het soms ongemakkelijk om te zeggen dat ik het niet durfde, maar het heeft me uiteindelijk gebracht waar ik nu sta!

Het vechten tegen de onrustige gevoelens in je lijf, het constant daaraan denken en geen ruimte bieden aan een rustige ademhaling en ‘er gewoon zijn’ vraagt ook nog eens enorm veel energie. Terwijl je eigenlijk zelfs energie kunt krijgen van een leuk verhaal houden voor een groep!

Lijkt dat onhaalbaar voor jou? Neem dan eens contact op om te horen hoe wij onze training De Moed om te Spreken vormgeven en wat de ervaringen zijn van onze deelnemers. Wij vertellen je er graag meer over.
Esmeralda