Laat je hersenhelften samenwerken bij jouw spreekangst.
Spreekangst speelt zich vooral in je hoofd af. Je wilt niet graag falen en je brein vertaalt het spreken voor een groep daardoor naar “gevaar”.
Je hersenen zijn een complex orgaan, ze zijn opgedeeld in 2 grote hersenhelften die beiden hun eigen taken hebben. De rechterhelft is de gevoelskant, deze hersenhelft heeft te maken met emotie, gevoel, creativiteit en beweging. De linkerhelft is meer de rationele kant; deze hersenhelft gaat over logisch denken, verbanden leggen, spraak en taal, rekenen en tijd.
Tussen deze twee helften zit o.a. een brug die het Corpus Callosum (hersenbalk) heet. Dit zorgt voor een goede samenwerking van je beide hersenhelften en zorgt ervoor dat beide hersenhelften informatie kunnen uitwisselen.
Bij (vakinhoudelijke) presentaties wordt er een groot beroep gedaan op de linkerhersenhelft. Dit kan problemen geven bij iemand met een voorkeur voor de rechterhersenhelft en bij stress en faalangst (=gevoel).
Bij een stresservaring (of de gedachte alleen al aan stress…) verloopt de samenwerking minder goed en val je terug op één van de helften. Terwijl het samenwerken van beide hersenhelften van belang is bij het volbrengen van iets spannends (je presentatie).
Stress op het podium
Als je in de stress schiet en je merkt dat je je beide hersenhelften niet goed meer kunt gebruiken, kun je dat proberen op te lossen door te gaan bewegen op het podium. Als je beweegt gaan je hersenhelften weer samenwerken. De corpus callosum gaat weer open zeg maar.
Als je niet kunt rondlopen (omdat je achter een katheder staat of aan tafel zit) zijn er andere dingen die je kunt doen om de corpus callosum te activeren.
Het gaat er in ieder geval om dat je beide hersenhelften tegelijk in werking zet.
Je kunt bijvoorbeeld met je handen een tegengestelde beweging maken. Of je gaat tegengestelde bewegingen met je voeten maken. Zet je linkervoet op je tenen en je rechtervoet op je hak en wissel dat steeds af.
Iets anders wat je nog kunt doen is met je ogen een liggende 8 maken. Met deze korte, kleine en onopvallende bewegingen kun je beide hersenhelften weer met elkaar verbinden en zorg je dat je je hoofd koel houdt wanneer je je nerveus voelt.