Het is een situatie die velen van ons maar al te bekend voorkomt. Je zit in een vergadering of een bedrijfspresentatie, en terwijl de spanning begint te stijgen, kijk je onbewust naar je collega naast je. Misschien hoopte je dat hij of zij het woord zou nemen, zodat jij in de schaduw kon blijven. Maar waarom zou je jezelf verbergen achter een collega?

Wat zijn de gevolgen van dit gedrag en wat zijn de voordelen van zelf zichtbaar zijn tijdens bedrijfspresentaties?

De gevolgen van verschuilen

 1. Gemiste kansen voor persoonlijke groei:
  Het verschuilen achter een collega beperkt je persoonlijke ontwikkeling. Het is begrijpelijk dat spreken in het openbaar angstaanjagend kan zijn, maar het is ook een kans om te groeien en nieuwe vaardigheden te verwerven.
 2. Verminderde impact:
  Wanneer je jezelf verschuilt, kun je niet de impact hebben die je zou kunnen hebben. Je ideeën en bijdragen worden mogelijk niet opgemerkt, en dat is zonde voor zowel jou als je organisatie.
 3. Minder zelfvertrouwen:
  Door herhaaldelijk achter collega’s te schuilen, kan je zelfvertrouwen een deuk oplopen. Het versterken van je zelfvertrouwen vereist vaak het overwinnen van uitdagingen, waaronder het spreken voor een publiek.
 4. Beperkte carrièrekansen:
  Het zichtbaar zijn binnen je organisatie is cruciaal voor carrièrekansen. Als je altijd in de schaduw blijft, kan dit je kansen op promotie en groei beperken.

De voordelen van zichtbaar zijn

 1. Persoonlijke groei:
  Zichtbaar zijn bij presentaties is een kans voor persoonlijke groei. Het stelt je in staat om vaardigheden te ontwikkelen, zoals spreken in het openbaar, die waardevol zijn in vele aspecten van je leven.
 2. Effectieve communicatie:
  Zichtbaar zijn helpt je om effectiever te communiceren. Je leert hoe je je boodschap duidelijk en overtuigend kunt overbrengen, wat van onschatbare waarde is in zakelijke situaties.
 3. Zelfvertrouwen opbouwen:
  Na verloop van tijd zal zelf zichtbaar zijn je zelfvertrouwen vergroten. Je zult merken dat je beter omgaat met zenuwen en meer geloof hebt in je eigen capaciteiten.
 4. Carrièremogelijkheden:
  Zichtbaarheid is vaak een sleutel tot carrièresucces. Door jezelf te laten zien en je ideeën te delen, kun je nieuwe kansen aantrekken en je professionele netwerk vergroten.

De eerste stap naar verandering

Als je gewend bent jezelf te verschuilen achter collega’s bij (bedrijfs)presentaties, kan het veranderen van dit gedrag een uitdaging zijn. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

 1. Erken de behoefte aan verandering:
  Realiseer je dat het verschuilen achter anderen je beperkt en dat er voordelen zijn aan zelf zichtbaar zijn.
 2. Bereid je goed voor:
  Goede voorbereiding is de sleutel tot zelfvertrouwen. Oefen je presentatie grondig en ken je onderwerp.
 3. Start klein:
  Begin met kleine presentaties of bijdragen in vergaderingen om je comfortabeler te voelen.
 4. Zoek ondersteuning:
  Vraag feedback en ondersteuning van collega’s of zoek professionele hulp als je extreme angst voor spreken in het openbaar ervaart.
 5. Blijf oefenen:
  Zelfvertrouwen en vaardigheden op het gebied van presentaties ontwikkelen zich met oefening. Blijf jezelf uitdagen.

Het is tijd om uit de schaduw te stappen en jezelf te laten zien. Het is niet alleen een persoonlijke overwinning, maar het kan ook je professionele pad verlichten. Dus, durf zichtbaar te zijn en neem de leiding tijdens je volgende bedrijfspresentatie!